Varm din kærestes hjerte

I de senere år tales og skrives der ofte om vigtigheden af at kunne sige fra og sætte grænser. Dette gælder både ude i arbejdslivet og i samspillet med nære relationer; ægtefælle, børn, forældre, søskende m.m. Det er også vigtigt at kunne sige fra og sætte grænser og være god til at udtrykke på en klar og tydelig måde overfor sine omgivelser, når ens grænse er overskredet eller vi føler os uretfærdigt behandlet.

Somme tider kan man imidlertid godt have det indtryk, at vi i vores iver for at være gode til at sige fra, glemmer vigtigheden af at kunne “sige til”. Hvis vi vil have gode relationer til vores nærmeste (og det vil de fleste vel), så er det også nødvendigt at påskønne og “gribe” dem i at gøre noget godt, og i parforhold gøre ting, man ved kan glæde den anden.

Der findes masser af gode bøger og kurser, hvor man kan lære assertion og andre gode kommunikationsfærdigheder, og i parterapi er kommunikationsfærdigheder også et væsentligt element. Det nytter bare ikke så meget, hvis vi ikke også kan “sige til” og glæde den anden, for i længden vil disse gode kommunikationsfærdigheder stadig lyde som kritik, hvis der ikke er en modvægt.

Hvordan glæder man så den anden i et parforhold og “varmer sin kærestes hjerte”. Der findes glimrende bøger om dette emne, bl. a. “Vejen til mandens hjerte”, “Vejen til kvindens hjerte” og mange andre glimrende bøger. Det er bare ikke nødvendigt at læse disse bøger for at vide, hvad der gør den anden glad, for vi ved det jo godt selv. Vi ved udmærket godt, hvad der kan varme vores partners hjerte og hvis vi ikke ved det, må det være vores fornemmeste opgave at finde ud af det.

Nu vil nogen måske indvende, at “min partner har slet ikke fortjent at få denne positive opmærksomhed”. Hvis det er tilfældet, vil jeg anbefale at i opsøger parterapi, for det er altså nødvendigt at have en positiv indstilling og en vi-følelse i et parforhold.

Nu er alt jo ikke sort eller hvidt og naturligvis er der dårlige og direkte destruktive forhold, hvor det bestemt kan være mere vigtigt at “sige fra” og måske direkte at “sige STOP” frem for at “sige til”, men ellers er det meget nemmere at få sine ønsker i parforholdet opfyldt, hvis man forstår “at varme sin kærestes hjerte”.

Til slut denne lille historie: To små børn leger sammen i en sandkasse med deres spand og skovl. Pludselig kommer de op at slås, og den ene løber sin vej, mens han råber: “Jeg hader dig! Jeg hader dig!” Et øjeblik efter sidder de atter i sandkassen og leger sammen, som om intet var sket.

To voksne iagtager det fra en bænk i nærheden. “Så du det?” siger den ene beundrende. “Hvordan bærer børn sig dog ad? De var uvenner for fem minutter siden.”

“Det er meget enkelt,” svarer den anden. “De foretrækker lykke for retfærdighed.” (Historien er fra bogen ”kunsten at kommunikere med sine nærmeste” af Harriet Lerner.)

Efterskrift: Ifølge helt nye tal fra Danmarks Statistik bliver 40-44% af ægteskaber indgået af mennesker i 20´erne og 30´erne opløst.

Andre interessante artikler


  • Tænk positivt
  • Svigtet til jul